Politický diskurz

30. apríla 2020.

Országjelentés: Romákkal kapcsolatos politikai diskurzus tartalomelemzése Magyarországon

Az ELTE Szociálpszichológia tanszéke a 2018-as év romákkal kapcsolatos politikai megnyilvánulásainak médiamegjelenítését vizsgálta meg.

Fő megállapítások:

  • A három téma elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy a romák érdekeit és álláspontját a 2018-as választási évben rendkívül kevesen képviselték mind a politikai életben, mind pedig a médiában.
  • A romákról festett ambivalens, olykor negatív és fenyegető, máskor segítségre szorulónak és hátrányos helyzetűnek mutatott kép, a romákat kevés ágenciával rendelkező csoportnak mutatja be.
  • A kormány és a mainstream politikai szereplők egyaránt politikai eszközként használják a romák magyarországi helyzetének kérdését, amelyet egyrészt saját sikereik igazolására (ld. 1. téma), másrészt nemzetközi politikát is érintő döntéseik alátámasztására (ld. 2. téma) használnak fel.
  • Habár a nagyobb publicitást kapott politikusi vélemények olykor elérik a szövetséges és civil szereplők ingerküszöbét, kevés konkrétan a romákat támogató szereplő jelenik meg a médiában.

A teljes országjelentést ide kattintva megtekintheti. 

Share

Súvisiace príspevky

03. januára 2022.

Jó gyakorlati példák elemzése, amelyek a magyarországi romák és nem romák társadalmi változásáért való mozgósítást, a cigányellenességet és a csoportközi kapcsolatokat célozza/Analysis of best practices from Hungary

Best practice

03. januára 2022.

Análisis de ejemplos de mejores prácticas de contacto intergrupal, anti-gitanismo y movilización para el cambio social de Gitanos/as y no-Gitanos/as en España

Best practice

03. januára 2022.

Analýza príkladov dobrej praxe: zmierňovanie protirómskeho rasizmu a mobilizácia Rómov a Nerómov pre sociálnu zmenu prostredníctvom intervencií založených na medziskupinovom kontakte

Best practice

21. decembra 2020.

Note d’orientation stratégique

Policy reports

Partneri

Projekt “Identifikácia metód založených na dôkazoch, ktoré umožnia efektívne bojovať proti diskriminácii Rómov v meniacej sa politickej klíme v Európe” je financovaný Justice Programme of the European Union (2014-2022) pod číslom grantu 808062-PolRom-REC-AG-2017/REC-RDIS-DISC-AG-2017.

eu flag