Discours politique

30. avril 2020.

Országjelentés: Romákkal kapcsolatos politikai diskurzus tartalomelemzése Magyarországon

Az ELTE Szociálpszichológia tanszéke a 2018-as év romákkal kapcsolatos politikai megnyilvánulásainak médiamegjelenítését vizsgálta meg.

Fő megállapítások:

  • A három téma elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy a romák érdekeit és álláspontját a 2018-as választási évben rendkívül kevesen képviselték mind a politikai életben, mind pedig a médiában.
  • A romákról festett ambivalens, olykor negatív és fenyegető, máskor segítségre szorulónak és hátrányos helyzetűnek mutatott kép, a romákat kevés ágenciával rendelkező csoportnak mutatja be.
  • A kormány és a mainstream politikai szereplők egyaránt politikai eszközként használják a romák magyarországi helyzetének kérdését, amelyet egyrészt saját sikereik igazolására (ld. 1. téma), másrészt nemzetközi politikát is érintő döntéseik alátámasztására (ld. 2. téma) használnak fel.
  • Habár a nagyobb publicitást kapott politikusi vélemények olykor elérik a szövetséges és civil szereplők ingerküszöbét, kevés konkrétan a romákat támogató szereplő jelenik meg a médiában.

A teljes országjelentést ide kattintva megtekintheti. 

Share

Articles Similaires

03. janvier 2022.

Jó gyakorlati példák elemzése, amelyek a magyarországi romák és nem romák társadalmi változásáért való mozgósítást, a cigányellenességet és a csoportközi kapcsolatokat célozza/Analysis of best practices from Hungary

Best practice

03. janvier 2022.

Análisis de ejemplos de mejores prácticas de contacto intergrupal, anti-gitanismo y movilización para el cambio social de Gitanos/as y no-Gitanos/as en España

Best practice

03. janvier 2022.

Analýza príkladov dobrej praxe: zmierňovanie protirómskeho rasizmu a mobilizácia Rómov a Nerómov pre sociálnu zmenu prostredníctvom intervencií založených na medziskupinovom kontakte

Best practice

21. décembre 2020.

Note d’orientation stratégique

Policy reports

Partenaires

Le projet «Identifier des méthodes fondées sur des preuves pour lutter efficacement contre la discrimination des Roms dans le climat politique changeant de l'Europe» (subvention n ° 808062 - PolRom - REC-AG-2017 / REC-RDIS-DISC-AG-2017) est financé par le programme Justice de l'Union européenne (2014-2020).

eu flag