Political discourse

30. April 2020.

Országjelentés: Romákkal kapcsolatos politikai diskurzus tartalomelemzése Magyarországon

Az ELTE Szociálpszichológia tanszéke a 2018-as év romákkal kapcsolatos politikai megnyilvánulásainak médiamegjelenítését vizsgálta meg.

Fő megállapítások:

  • A három téma elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy a romák érdekeit és álláspontját a 2018-as választási évben rendkívül kevesen képviselték mind a politikai életben, mind pedig a médiában.
  • A romákról festett ambivalens, olykor negatív és fenyegető, máskor segítségre szorulónak és hátrányos helyzetűnek mutatott kép, a romákat kevés ágenciával rendelkező csoportnak mutatja be.
  • A kormány és a mainstream politikai szereplők egyaránt politikai eszközként használják a romák magyarországi helyzetének kérdését, amelyet egyrészt saját sikereik igazolására (ld. 1. téma), másrészt nemzetközi politikát is érintő döntéseik alátámasztására (ld. 2. téma) használnak fel.
  • Habár a nagyobb publicitást kapott politikusi vélemények olykor elérik a szövetséges és civil szereplők ingerküszöbét, kevés konkrétan a romákat támogató szereplő jelenik meg a médiában.

A teljes országjelentést ide kattintva megtekintheti. 

Share

Related posts

16. February 2020.

Negatívne postoje voči Rómom súvisia s nepriateľským politickým diskurzom

Survey

16. February 2020.

Country report: Survey results from Ireland

Survey

16. February 2020.

Národná správa: Výsledky prieskumu na Slovensku

Survey

16. February 2020.

Országjelentés: közvélemény-kutatás eredményei Magyarországon

Survey

Partners

The project “Identifying evidence-based methods to effectively combat discrimination of the Roma in the changing political climate of Europe” (Grant. No. 808062 — PolRom — REC-AG-2017/REC-RDIS-DISC-AG-2017) is funded by the Justice programme of the European Union (2014-2020).

eu flag